10 módszer, amivel elkerülheted a betegségeket és növelheted életerődet

Habár a betegség egy lehetőség arra, hogy végre behúzd a féket és leállj pihenni, ilyenkor nincs stressz, az elmédben a sok probléma hirtelen eggyé redukálódik, de ezen lehetőségek ellenére sem akarsz beteg lenni.

 

Szükséged van jól működő immunrendszerre, ezért nem árt végig gondolni milyen életmódot folytatsz.

Az Ayurveda tudománya (ősi indiai gyógyászat, az élet tudománya)

OJAS-nak tulajdonítja az IMMUNITÁST, a tökéletes emésztés eredményeként létrejött energia,

ami átjárja a tested, életben tart, energikusan, csodásan érzed magad, tiszta tudat, kiegyensúlyozott érzelmek jellemeznek. 

Az alábbi kérdésekre válaszolva megtudhatod, erős vagy gyenge Ojas-szal rendelkezel.

Az igen válaszok erős Ojas-ra, a nem válaszok a gyenge Ojas-ra engednek következtetni. 

● Ébredés után kipihent vagy?

● A bőröd egészségesen ragyog?

● Jó a leheleted?

● Nyelved rózsaszín, lepedék mentes?

● Súlytól függetlenül könnyűnek érzed magad?

Jó étvágyad van?

● Jó az emésztésed?

● Nincsenek fájdalmaid?

● Optimista és energikus vagy?

● Nyugodt a tudatod?

● Ritkán leszel beteg?

● Összeszedett vagy?

Amikor az emésztés nem megfelelő, gyenge az AGNI (EMÉSZTÉS TÜZE), AMA (MÉREGANYAGOK) keletkeznek, amik elzárják a test csatornáit, az energia nem tud áramolni.

Lehet, nem tudtad, de a méreganyagok nagy részét saját magadnak állítod elő a rossz emésztéssel.

Képzeld el, amikor a kandallóban egy alig pislákoló tűzre vizes fát teszel. El tud égni ez a fa? Dehogy! Füst keletkezik, de a tűz nem fog fellobbanni, erős lánggal égni. Így képzeld el az alacsony emésztő tűz eredményét is, az étel emésztetlenül vándorol a tápcsatornában és ártó, gátló méreganyagok keletkeznek.

Teszteld magad az Ama (méreganyag) jelenlétére utaló kérdésekkel.

Igen válaszok Ama-t jeleznek.
 
● Nehezen kelsz fel?
● Fáradt, petyhüdt a bőröd?
● Rossz a leheleted?
● Lepedékes a nyelved?
● Nehéznek érzed magad?
● Nincs étvágyad?
● Fáradékony vagy?
● Rossz emésztés, felfúvódás, szorulás jellemző?
● Vannak fájdalmaid?
● Pesszimista vagy?
● Depressziós vagy?
● Gyakran vagy beteg?
A kérdésekre adott válaszaid alapján láthatod, van-e tennivalód az életmódod megreformálása körül. Látatlanban mondhatom, nagy valószínűséggel van, mert a rohanó, stresszes, alváshiányos, ülő, rossz táplálkozási mintákat követő életmód külön-külön vagy együttesen az emberek zöménél jelen van.

Az alacsony Ojas gyakori okai

Feszültség, stressz

● Túl sok munka

● Kimerültség

● Fizikai trauma (pl. autóbaleset, sérülés)

● Érzelmi trauma (pl. szakítás, szeretett személy elvesztése)

● Rossz alvási szokások, alváshiány

● Önzés

● Idegesség

● Harag

Túl sok szex

● Krónikus betegségek (például cukorbetegség, asztma, ízületi gyulladás, daganatos betegségek, tbc, fekélyes vastagbélgyulladás)

Krónikus fájdalom

● „Ami van” el nem fogadása

● Túl sok utazás

● Vata (levegő, tér elem) egyensúly hiánya a testben

● Öregedés (50+)

Íme 10 szempont, amit ne hagyj figyelmen kívül, ha az Ojas szintedet tartani vagy javítani akarod.

1.  TÁPLÁLKOZZ HELYESEN A JÓ EMÉSZTÉSÉRT

Sovány vagy túlsúlyos vagy mindkettő azt jelenti, újra kell gondolni a táplálkozásodat a jobb anyagcsere érdekében. Akkor egyél, amikor megéheztél, a Doshádnak (tudat-test típus) megfelelő táplálékot fogyaszd, változatosan táplálkozz, a megfelelő időben, felejtsd el a nassolást, étkezés közben lehetőleg ne igyál, ha mégis, kevés meleg víz a megfelelő. A rossz táplálkozási szokásokkal gyengíted az Agni-t (emésztés tüze).

Maradjunk a kandallós példánál, tűz helyett csak füstöt kapsz – azaz nem vagy éhes, de eszel, mert ebédidő van, ilyenkor mindig jusson eszedbe, ha a kandallóban nem ég a tűz, és vizes fát dobsz rá, mi történik. A rossz emésztést a kínos felfúvódás, székrekedés, ragacsos széklet, egyértelműen jelezni fogja, de a nyelvedet is megszemlélheted a tükörben, szinte mindent elmond az állapotodról.

A tökéletlen emésztés miatt a tested szövetei nem lesznek kellően tápláltak, így a nyolcadik Dhatu-ként (ayurvedikus test szövet) megjelenő Ojas esszencia is gyenge lesz.

A nyugati ember nem foglalkozik vele, de a gondolat is egyféle táplálék és épp úgy meg kell „emészteni”, mint az ételt. A meg nem emésztett gondolatok révén ugyancsak Ama keletkezik. Az emésztetlen gondolatok melléktermékei több kárt okoznak neked, mint gondolnád!

2. AZ OJAS-SZINTET NÖVELŐ ÉLELMISZEREKBEN GAZDAG ÉTREND

nagyszerű módja annak, hogy erősítsd az immunrendszered.   Íme néhány Ojas-építő élelmiszer, de nagyon fontos, hogy a tudat-test típusodnak megfelelőt válaszd. Példának okáért a kókusz tűz-víz típusú Pittának nagyon jó, ellenben levegő-éter domináns Vatának nem megfelelő.

Kérd Ayurvedikus terápiában jártas szakember véleményét.    

● Ghee   

● Datolya (áztatva)   

● Mandula   

● Kesudió   

● Tökmagok   

● Szezámmag   

● Tahini   

● Avokádó   

● Egészséges olajok, például kókuszdió, olíva, szezám és mandula   

● Kókuszhús, kókuszvíz, kókusztej   

● Bio, teljes tej (melegített és fűszerezett)

● Teljes kiőrlésű gabonák (barna rizs, hajdina, zab)   

● Füge (frissen vagy áztatva)   

● Mazsola (beáztatva)   

● Édes, lédús gyümölcsök, például mangó   

● Magas antioxidáns tartalmú élelmiszerek, például áfonya, kakaó és cékla   

● Édesburgonya  

3. GONDOSKODJ A MEGFELELŐ MENNYISÉGŰ ÉS JÓ MINŐSÉGŰ ALVÁSRÓL

Szervezeted 22 órától hajnali 2 óráig tudja leghatékonyabban méregteleníteni és megújítani a sejteket, ezért fontos, hogy ekkor aludj, ráadásul ebben az időszakban újul meg az immunrendszer is.  

A táplálkozás mellett az alvás a másik legjobb gyógyszer, szépítőszer és prevenciós eszköz!!!

A félelem-aggodalmaskodás „jajj mi lesz a munkahelyemen…”, „a holnapi tárgyalást a hátam közepére kívánom….”, „miből fogom kifizetni a….”, „csak beteg ne legyek….”, „attól félek kirúgnak és akkor miből élek meg…”, „már megint ordibálni fog…”, „meg fog csalni….”, „holnap hajnali négykor csörög az ébresztő…” stb. típusú gondolatok tipikus éjszakai démonok. Társíts hozzá átlagos munkával, szabadidővel járó online stresszt, a hormonegyensúlyod biztosan borul és már kész is az insomnia.

Az alváshatékonyságot, -minőséget a táplálkozás is nagy mértékben befolyásolja.

Mióta létezik mesterséges világítás, negatív irányba változtak az alvási szokások. Akkor leszel aktív amikor aludnod kellene. Sötétedés után alvás helyett filmet nézel, dolgozol, facebook-ot nyomkodod vagy szórakozol. Nem is foglalkoztat a gondolat, vajon jót cselekszel-e?  A fény a cirkadián (alvás-ébrenlét) ritmus szabályozója. A mesterséges világítás evolúciója nem kedvez a biológiádnak, a régi meleg fényű izzókat a led típusú világítótestek váltották fel, ezek kék fénye gátolja a melatonin termelődését és álmatlansághoz vezethet. Napjainkban tömegek küzdenek különféle alvászavarokkal számtalan ok miatt. Nagyon fontos, hogy ne hagyd krónikussá válni a problémát, mielőbb kérj segítséget!

4. CSÖKKENTSD A STRESSZT

A mai értelemben vett distressz azért ártalmas, mert folyamatosan fennáll. Gondolj az állandó rohanásra, a munkahelyi káoszra, ahol a kéz nem tudja mit csinál a láb, a túl sok feladatra, a karrier, önmegvalósítás adta szélsőséges kötelezettségekre, a nagyvárosi zajra, az online ingercunamira, az otthoni tennivalók rengetegére, az ártó intrikákra.

Minden erőfeszítés stresszt eredményez, az emésztés tüze csökken és a stressz feléli az Ojast.  Lélegezz helyesen, amivel kisimíthatod az elme hullámzásait és törekedj az elmetartalom kiürítésére. A tudatosság csendes űrje mindent magába fogad. Te döntesz, mit engedsz be!

 5. KERÜLD EL A TÚL SOK SZEXET

Az Ojas meghatározza a szexuális potenciálodat. A szexuális energiáddal való visszaélés, visszahat és gyengíti az Ojas-t. A szent energiád feletti ellenőrzés és annak egészséges felhasználása megőrzi az Ojas-t, az immunitásodat, életerődet.

Az ősi Ayurveda szövegek szerint a Vata típusok havonta 1-2 alkalommal, a Pitta típusok 3-4 alkalommal, a Kapha típusok pedig 4-5 alkalommal éljenek nemi életet.

Ha már kimerítetted az Ojas-t, a legjobb, ha csak havonta 1-2 alkalommal használsz a szexuális energiádból, függetlenül attól, hogy melyik dosha típushoz tartozol.  

6. ÁLLAPOTNAK MEGFELELŐ MOZGÁS

Az ülőmunka rombolja az Ojast!

Általánosságban elmondhatjuk, testmozgással az egészségedet szolgálod. Nagy divattá váló fitness ártalmas is lehet, ha nem az állapotodnak megfelelő mozgást végzed.

Teljesen más testgyakorlásra van szüksége a vékony, izgő-mozgó Vata (levegő, tér) -, az energikus, izmos Pitta (tűz, víz) -, és a lassú, lomha Kapha (föld, víz) típusú embernek.

Elrettentő példa, saját tapasztalat: Egy nívós fitness centerben fiatal kórosan sovány lány – olyan vaságyastól 40 kg – rendszeresen a futópadon edz. Szánalmas látvány volt, és az ott dolgozók egyike sem figyelmeztette!!! Ez az abszolút ártalmas, hiszen az intenzív kardio típusú mozgás tovább rontja az egyébként is súlyos egyensúlyhiánnyal rendelkező lány állapotát.

A gyengéd jóga gyakorlás a legjobb választás, hiszen nemcsak a mozgásszervrendszert, de a belső szerveket, az energetikai rendszert is aktiválja.

7. OLAJOS ÖN MASSZÁZS – ABHYANGA

Amikor kimerítetted az Ojas-t nagy valószínűséggel a Vata (levegő, tér elem) is magas, ezért a lehető legegyszerűbb és legjobb eljárás erre a meleg szezám olajos masszázs, az Abhyanga, ami ellazít, feltölt, felmelegít és kiegyensúlyoz. Önmasszázsként is végezheted, aminek meghatározott módja van. Fejtetőtől a láb felé haladva masszírozd át magad. 

8. FOGADD EL, AMIT AZ ÉLET AD

Dr. Vasant Lad tanítása szerint a kimerült Ojas egyik fő oka, hogy nem mondunk „igen”-t arra ami van, ami adatott. A „nem” kimondása ellenállást és megfeszülést okoz, és ezek az érzések megzavarják az Ojas-t. Ezért az önátadás gyakorlásával, annak elfogadásával, ami van, hatékonyan támogatod az egészséged, immunitásod és hosszabb életre számíthatsz.

Ahogy Dr. Lad gyönyörűen mondja: „A fák „igen”-t mondanak minden évszakra. Amikor eljön a tavasz, a fák „igen”-t mondanak, és kivirágoznak. Amikor eljön a nyár, a fák újra „igen”-t mondanak, kiszáradnak és szomjaznak. Aztán bekövetkezik az ősz, és a fák ismét „igen”-t mondanak, kiszínesednek, és készen állnak arra, hogy elveszítsék lombjukat.  

Légy olyan, mint a fa!  

9. TEGYÉL SZERT JÓ EMBERI KAPCSOLATOKRA

Amennyiben az emberi kapcsolataid nem megfelelőek, akkor az Ojas sem lesz az, viszont, örömteli emberi kapcsolataid erősítőszerként fognak szolgálni.

Keress pozitív, elfogadó, támogató, szeretetteljes emberi közösségeket, ahol ragyogóan, békésen, biztonságban érzed magad, mint az édesanyád méhében.    

10. OJAS-NÖVELŐ GYÓGYNÖVÉNYEK

A gyógynövények kiegészíthetik az Ojas-növelő praktikákat.

Íme néhány, az ajurvédikus gyógyszerkönyv legerősebb Ojas-t támogató gyógynövényei közül:    

● Bala   

● Triphala   

● Ashwagandha   

● Shatavari   

● Punarnava   

● Bhringaraj   

● Brahmi   

● Shilajit   

● Shankapushpi   

● Pippali   

● Yesthi Madhura (édesgyökér)   

● Vidari   

● Kapikacchu (Atma Gupta)   

● Gokshura   

● Jatamansi   

● Gyömbér

A segítség mindig jól jön. Gyújtsuk be a tüzet!

Ha próbálkoztál már mindenfélével, de nem sikerült megoldanod, és azt gondolod, a helyzet tarthatatlan, görgess tovább.

Forrás: Dr. Pallavi Shinde – ayurveda terapeuta tanfolyam, Dr. Vasant Lad Ayurveda I. Alapelvek, https://svasthaayurveda.com

Írta: Németh Orsolya

 

Kérd az ingyenes segítséget, amivel elindulhatsz https://dryoga.hu/ "KÉREM A TRÉNINGET" gombra kattintással.

Foglalj időpontot egy ingyenes és kötetlen telefonos konzultációra, ahol felmérem az állapotodat és felvázolom a személyre szabott megoldási lehetőséget.

A maximum 30 perces telefonos konzultáció teljesen ingyenes és semmilyen kötelezettséggel nem jár.

Ez a 30 perc kizárólag Rólad szól, a Te problémáidat vizsgáljuk meg közelebbről.

Ha a konzultáció során úgy látom, tudunk együttműködni, akkor felvázolom a lehetőségeket az állapotod javítása érdekében.

A konzultáció regisztrációhoz kötött. Az időpontfoglalás után e-mailedre küldött kérdőív válaszai alapján készülök fel a beszélgetésre.

A konzultáció azért ingyenes, hogy el tudjam dönteni beletartozol-e a kompetenciámba. (ha nem, átirányítalak egy másik szakemberhez).

IDŐPONTFOGLALÁS INGYENES KONZULTÁCIÓRA ► Kérem, az időpontfoglaláshoz töltsd ki az űrlapot és az utána lévő kérdőívet!

Kattints a gombra

GDPR

3 + 9 =