Hogyan szabadulj meg az alvászavartól mindössze pár hét alatt még akkor is, ha idáig semmi nem segített

HOSSZASAN FORGOLÓDSZ, DE NEM JÖN ÁLOM A SZEMEDRE…

MÁSNAP NEM TUDSZ TELJESÍTENI…

Ismerős állapot?

Leggyakoribb alvászavarok egyike az álmatlanság. Jelentősége óriási mértékben alá van becsülve!

 

Nem csak azokat érinti, akik szenvednek miatta, de a családtagoknak, munkáltatóknak, vezetőknek is tisztában kellene lennie az alváshiány következményeivel.

 

MI AZ ÁLMATLANSÁG?

Álmatlanságról beszélünk akkor, ha a nem megfelelő vagy rossz minőségű az alvás, elalvási vagy átalvási nehézségek vannak, vagy korai ébredés áll fenn.

Ilyenkor a környezet „olyan negatív vagy” bélyeget süt az illetőre – hibásan – hiszen egészen egyszerűen csak alváshiánya van.

A krónikus alváshiány súlyos fáradtsághoz, szorongáshoz, depresszióhoz, koncentrációhiányhoz, krónikus betegségekhez és korai halálhoz vezethet.

 

Az ajurvédikus terminológia Anidrának vagy Nidranasának említi és főként a vata (levegő, tér elem) típusú emberek problémája.

 

KIKET ÉRINT GYAKRABBAN?

Egy rossz élethelyzet, stresszes munkahely, nagyobb felelősséggel járó vezető beosztás generálhat álmatlanságot, de betegség is állhat a héttérben. Az életkor is befolyásol, az idő előrehaladtával az alvásminőség romlik, egyes felmérések szerint 65 év felett minden harmadik ember érintett és nőknél 1,3-szor gyakoribb. A menopausa tipikus kísérője.

Aktív életkorban legtöbb esetben a túl sok agyalás és a hosszabb időszakon át fennálló magas stressz szint okolható érte.

 

 

AZ ÉLET KÖVETEL!

A világot nem érdekli, milyen minőségben sikerült regenerálódnod a pihenő idődben. A munkahelyedre be kell menni nap, mint nap, helyt kell állni, felelősséget vállalni, teljesíteni, ami enervált állapotban meglehetősen nagy kihívást jelent. Minden nap egy túlélés.

Ugyanezt a családban is elvárják. Az unokádnak, gyerekednek hogyan magyarázod meg, miért nincs kedved játszani vele, vagy miért „fut” a lakás!

A párod meddig tolerálja, ha mindig „fáj a fejed”?

A baráti kapcsolatok is energiát igényelnek.

 

Vállalkozó, vezető, manager vagy? Ambícióid vannak? Ebben az esetben tisztába vagy vele, enerváltan, fáradtan, csökkent energia szinttel nem tudsz teljesíteni. Amikor kipihened magad, megerősödsz, hatékonyságod sokszorozódik.

 

HOGYAN HAT AZ ÁLMATLANSÁG AZ ÉLETEDRE? 

Mivel nem tudod magad kipihenni, ezért folyamatosan romlik a teljesítményed. Napról napra kevesebbet érsz el, és cserébe még bünteted is magadat ezért. A csökkenő teljesítményed miatt csökkenni kezdenek a bevételeid, például csökkentik a fizetésedet, vagy ha vállalkozó vagy, akkor nem tudsz elég hatékonyan ügyfeleket szerezni, kiszolgálni. Ha alkalmazottként dolgozol, tarthatsz tőle, hogy teljesítményromlásod miatt kirúghatnak.

 

Sokat költesz különböző gyógynövényekre vagy altató gyógyszerekre csekély eredménnyel, hiszen semmi nem kezeli a gyökér problémát, a túlzsúfolt, állandóan munkálkodó, romboló elmét, ezért csak még inkább befrusztrálod magad. Amellett, hogy elmegy a pénzed, rengeteg időt áldozol a megoldások próbálgatására, ami elviszi az amúgy is lecsökkent értékteremtő idődet, így még kevesebb tered marad a munkára.

Belegondolni is sok, hogy egy házasságot is képes tönkre tenni az krónikus alváshiány következménye. A válás anyagi terhei még tovább húzhatnak befelé az alvászavar probléma spirálba.

  

AZ ÁLMATLANSÁG LEHET:

1. Átmeneti álmatlanság – lehet egy éjszakát érint csak, de egy hétig is tarthat. Olyan események hívják elő, amelyek megváltoztatják a normál alvási mintát, például utazás vagy alvás szokatlan környezetben

2. Rövid távú álmatlanság – körülbelül két-három hétig tart, és általában az aggodalom vagy a stressz okolható érte.

3. Krónikus álmatlanság – a legtöbb éjszaka előfordul, és egy hónapig vagy tovább tart, kimerül a szervezet és paradox módon a fáradtság fenntartja az álmatlanságot.

 

 ÁLMATLANSÁG OKAI

Előfordul, hogy az álmatlanság mögött betegség húzódik meg, okozhatja stressz vagy az életmódban történt változások, speciális, aggodalommal járó élethelyzet. Az álmatlanság esetek megközelítően felének nincs azonosítható oka.  

BETEGSÉGEK, ÁLLAPOTOK VAGY HELYZETEK, AMIK ÁLMATLANSÁGHOZ VEZETHETNEK 

Kábítószerrel, addiktív szerekkel való visszaélés; mint például a dohányzás, a koffein túlzott fogyasztása, az alkohol és a rekreációs drogok 

A cirkadián ritmus megzavarása; úgymint a váltott műszakos munkarend, éjszakai táncos buli, – szórakozás, – film nézés, – munka, utazás több időzóna váltással, stb.  

Kényelmetlen és szokatlan alvási környezet; ilyen tipikusan, amikor elutazol, idegen helyen, kényelmetlen párna, kemény fekhely és kutyaugatás miatt virrasztasz.

Pszichiátriai és neurológiai állapotok; mint például depresszió, mániás depresszió, nyugtalan láb szindróma (RLS), poszttraumás stressz. 

Biológiai tényezők – Az életkor előrehaladásának köszönhetően az alvást szabályozó belső biológiai „óra” kissé elcsúszik, ami arra készteti a legtöbb idős embert, hogy korábban elaludjon és korán keljen fel. A fizikai és szociális tevékenységek visszaszorulása, az egészség minden aspektusában bekövetkező degeneratív változások megalapozzák az idős korral együtt járó álmatlanságot. 

Alvási apnoe – Rengeteg embernek van, fajtától függően, különféle okok miatt alvás közben létrejövő légzésszünet, ami mikro ébredések sorozatát váltja ki. Megújító pihenés helyett merő stressz az éjszakai alvás. Sokaknál nem diagnosztizált, és nem tudnak róla, hogy napközbeni fáradtságuk ezért okolható! 

Krónikus betegségek – például magas vérnyomás, pangásos szívelégtelenség, krónikus obstruktív tüdőbetegség, prosztataproblémák, menopauza, cukorbetegség, ízületi gyulladás (fájdalom miatt), pajzsmirigy túlműködés, ösztrogén dominancia, burnout, krónikus kimerültség szindróma. A krónikus kimerülésről itt írtam korábban. 

Bizonyos gyógyszerek alkalmazása – dekongesztánsok, hörgőtágítók, béta-blokkolók és alvást elősegítő gyógyszerek hosszú távú alkalmazása 

Túlzott számítógépes munka vagy TV nézése.   

ÁLMATLANSÁG KIALAKULÁSA 

Az alvás sikerességében a melatonin hormonon főszereplő. A tobozmirigy által termelt melatonin szerepet játszik az alvás-ébrenlét ciklus szabályozásában, ha nem megfelelő a melatonin szint az elalvás nehezítetté válik.   

EZEKET A TÜNETEKET ÉRZED, HA ÁLMATLANSÁGOD VAN 

1. Nem érzed magad kipihentnek 

2. Képtelen vagy aludni annak ellenére, hogy fáradt vagy 

3. Nappali álmosság, ingerlékenység, koncentráció nehézsége, memória probléma 

4. A normál napi tevékenységek is nehezedre esnek 

5. Fájdalom a testben és a test elnehezülése 

6. Csökkent nemi vágy  

AZ ALVÁSHIÁNY KÖVETKEZMÉNYEI 

1. Depresszió 

2. Szorongásos zavar 

3. Baleset (akár súlyos vagy halálos) 

4. Krónikus betegségek alakulnak ki vagy súlyosbodnak (magas vérnyomás, szívbetegség, cukorbetegség, stb.), korai halált is okozhatnak

A DEPRESSZIÓ ÉS A KRÓNIKUS FÁRADTSÁG OKA ÉS KÖVETKEZMÉNYE IS LEHET AZ ÁLMATLANSÁGNAK, ÖRDÖGI KÖRT ALKOTVA.  

MEGOLDÁS, SEGÍTŐ ALTERNATÍVÁK  

Fontos az orvosi kivizsgálás az esetleges háttérbetegség kiszűrésére, kizárására. Először pszichiátriai, neurológiai és krónikus egészségügyi betegségeket kell kezelni, és kerülni kell a dohányzást, a túlzott koffein- és alkoholfogyasztást, a túlzott számítógépes munkát vagy a TV-nézést. A nyugati orvoslás gyógyszerei hatékonyak lehetnek amikor gyors beavatkozásra van szükség, egyensúly helyreállító szerepe kérdéses és mellékhatásai tények.

EGYET BIZTOSAN NEM TUDNAK, AZ EMBERI ELMÉT KORDÁBAN TARTANI! 

Az altató, legyen gyógynövény vagy gyógyszer, csak a tünetet kezelik, a gyökérokot nem. 

Töltsd le az INGYENES alvássegítő anyagomat itt, KÉREM A TRÉNINGET gombra kattintva     

Prioritásba kell helyezned a pihenésed, és meg kell teremtened a lehetőséget arra, hogy elkezdődhessen a “visszaépítés” folyamata. Fel kell ismerned, hogy a pihenés többet ér, mint az aktív munka, hiszen mit ér az aktív munka, ha zombiként végzi az ember.

Olyan ez, amikor egy gyártósor folyamatosan, karbantartás nélkül üzemel kisebb teljesítménnyel, sok selejtet termel, vagy legrosszabb esetben tönkre is mehet, sokkal nagyobb kárt okozva, mintha leállították volna rendszeresen a gyártósort, elvégeznék a rendszeres időszaki felújításokat, (olajozás, alkatrész csere, stb.), majd ezután sokkal hatékonyabban folyna a termelés.

Vannak gyógyító eszközök, amikkel fel lehet gyorsítani a kiüresedési, megújulási, ellazulási folyamatot és a vegetatív idegrendszert harmonizálni lehet. Fontos a problémát több oldalról megtámogatni, hiszen a testi, lelki, mentális egység vezet el a megoldáshoz.

 

  Amennyiben idáig egyedül nem boldogultál, csökkenteni, vagy el szeretnéd hagyni az altatót, a gyökerénél akarod megragadni a problémát, ne késlekedj, a fent olvasottak alapján láthatod a jelentőségét. Alvászavaroknál a táplálkozást, életmódot meg kell reformálni, figyelembe véve az esetleges alapbetegséget, és technikákkal, kezelésekkel támogatni a feszültség oldását, helyreállítani az elme nyugalmát, szervezet egyensúlyát. Általánosságban elmondható, a mozgás, a légzőgyakorlatok idegrendszert kiegyensúlyozó hatásúak. Nincs egy séma, mindenki más, minden ember egyéni problémájához kell a megoldási stratégiát kidolgozni.  

Írta: Németh Orsolya

forrás: www.nhp.gov.in

 

Foglalj időpontot egy ingyenes és kötetlen telefonos konzultációra, ahol felmérem az állapotodat és felvázolom a személyre szabott megoldási lehetőséget.

A maximum 30 perces telefonos konzultáció teljesen ingyenes és semmilyen kötelezettséggel nem jár.

Ez a 30 perc kizárólag Rólad szól, a Te problémáidat vizsgáljuk meg közelebbről.

Ha a konzultáció során úgy látom, tudunk együttműködni, akkor felvázolom a lehetőségeket az állapotod javítása érdekében.

A konzultáció regisztrációhoz kötött. Az időpontfoglalás után e-mailedre küldött kérdőív válaszai alapján készülök fel a beszélgetésre.

A konzultáció azért ingyenes, hogy el tudjam dönteni beletartozol-e a kompetenciámba. (ha nem, átirányítalak egy másik szakemberhez).

IDŐPONTFOGLALÁS INGYENES KONZULTÁCIÓRA ► Kérem, az időpontfoglaláshoz töltsd ki az űrlapot és az utána lévő kérdőívet!

Kattints a gombra

GDPR

15 + 15 =