A soványság veszélyei és természetes gyógymódja

 

Emlékeimben él a menő fitness center – természetesen név nélkül – ahová tanfolyamra jártam. A futópadon, egy maximum 40 kg-os fiatal nő edzette magát rendszeresen. Szánalmas csont és bőr látvány volt!!! Vélhetően saját maga nem gondolt arra, ez számára ártalmas, ellenben az ott dolgozó szakembereknek figyelmeztetni kellett volna, azonnal hagyjon fel a futással.

 

SOVÁNYNAK LENNI VALÓBAN PROBLÉMA?

Ha átlagember vagy, azt gondolod, az elhízás egészségtelen, de a soványság nem probléma. Ezt a téveszmét az táplálja, hogy gépesített, jóléti világunkban rengeteg túlsúlyos ember van, viszont a divat világ, szépség ipar és média is azt üzenik soványnak lenni menő.

Valójában ez egy rossz gondolat, a túlzott soványság valódi probléma, épp annyira egészségtelen, mint az ellenkezője. A soványság veszélyei valósak! De mi számít túlzottnak?

Bár a zsírnak rossz híre van, a testben lévő zsír nem más, mint tárolt energia. Azok az emberek, akik alultápláltak és nincs zsírlerakódás a testükön, előfordulhat, hogy nem jutnak elegendő kalóriához a testük táplálásához. Ez közvetlen hatással lehet az összes szervükre, és végül számos egészségügyi problémához vezethet.

 

A sovány ember leghőbb vágya, hogy felszedjen pár kilót, sőt, életbevágó fontosságú lenne, de nem sikerül neki.

A szexi vékony és az egészségtelen sovány között szignifikáns eltérés van, nem csak külső megjelenésben, hanem életminőségben egyaránt. Az alultáplált embernek jellemző egészségügyi problémái vannak, ha még nincsenek, garantáltan lesznek.

Állapota egyben az életenergia megcsappanását és a csökkent immunitást is magában foglalja.

 

HÁNYFÉLE SOVÁNY EMBER TÍPUS LÉTEZIK?

Úgy képzeld el ezt az állapotot, amikor a sok szél és napsütés kiszárítja, szikessé teszi a talajt.

Sovány és sovány között óriási különbség van.

Az alultápláltság a Vata szindrómakört foglalja magában, amikor a levegő és a tér elem száraz, hideg minőségei uralkodnak a szervezetben. Viszont sovány és sovány között óriási különbség van. Három fő típust különböztet meg az Ayurveda ősi indiai gyógyászat.

#1

Vata típus (levegő + tér elem), akinek kibillent a Vata az egyensúlyából

Ők azok, akik születésükkor is vékony, örökmozgó típusok voltak. Hosszú végtagok, keskeny csípő és váll, könnyű csontozat, vékony szálú haj, gyors beszéd, fázós, fáradékonyság és étvágytalanság jellemezi őket.

Hektikus életmódjának, étvágytalanságának köszönhetően könnyedén kibillenik az egyensúlyából és alultáplálttá válhat.

#2

Pitta típus (tűz + víz elem), akinek kibillent a Vata az egyensúlyából

Kirobbanó energiája már születésekor erőteljes, hangos sírással megmutatkozott. Energikussága mellett izmos testalaktával, magas intellektusával, jó étvágyával tűnik ki embertársai közül. Belőlük lesznek a domináns vezetők.

A tomboló energiák, túlzott szenvedély és lobbanékonysága miatt érzékeny a stresszre, könnyedén túlfeszíti a húrt, mert azt hiszi az energiája végtelen. Ez okozza a vesztét. A tűz elem túlhevíti, ezáltal billenhet ki az egyensúlyából. Így válhat az izmos energiabombából egészségtelen sovány.

#3

Kapha típus (föld + víz elem), akinek kibillent a Vata az egyensúlyából

Masszív, lassú, lomha, nyugodt babának született. Nehéz csontok, rövid, vaskos végtagok, széles csípő, falánkság, zsíros haj és bőr, kitűnő hosszú távú memória, állandó energia szint tipikus tulajdonságaik.

 

Általában ezt a típust elhízás fenyegeti. Ellenben az élet extrém kihívásai miatt vagy épp a túlzásba vitt barbár, helytelen, tudatlanság talajára építkező fogyókúrát megspékeli fanatikus sporttal, máris szánalmasan leépült ember lett és a soványság veszélyeit nem kerülheti el.

 

Habár Vata (levegő + tér elem) kibillenésről beszélünk mindhárom esetben, a születési tulajdonságok figyelembevételével kell a kezelni az embert.

 

HOGYAN LEHET FELISMERNI EGÉSZSÉGES VÉKONY VAGY EGÉSZSÉGTELEN SOVÁNY?

Az itt felsoroltak intő jelek, hogy nem az eszményi karcsúsággal állunk szemben.

 • Súlyvesztés eredetihez képest
 • Leépült szövetek
 • Száraz, aszott, összeesett bőr
 • Elvékonyodott töredezett hajszálak, hajhullás
 • Töredezett körmök
 • Idegesség, idegrendszeri problémák
 • Energia szint csökkenés
 • Fáradékonyság
 • Feledékenység
 • Fájdalmas ízületek
 • Gyakori megbetegedés

 

Feltétlen keress fel a háziorvosodon kívül egy olyan alternatív szakembert, aki nyelv-, pulzus diagnosztikával, testi jelek szemrevételezésével, tapintással, kikérdezéssel megállapítja, melyik típusba tartozol és ez szerint adja meg az étrendet, kezelési tervet az egyensúly helyreállításához.

 

MIK A SOVÁNYSÁG OKAI?

#1 Szegényes táplálkozás vagy étkezési szokások

Helytelen fogyókúra, étvágytalanság, szándékos koplalás, anyagi nehézségek miatt a táplálék hiányosságai (például alacsony fehérje-, zsír-, szénhidrát- vagy vitaminbevitel) hosszú távon soványsághoz vezethetnek.

#2 Krónikus stressz és szorongás

Mentális egészségi problémák: stressz, szorongás vagy depresszió, hatással lehetnek az étvágyra és az étkezési szokásokra. Ezek az állapotok az étvágy elvesztéséhez vagy étkezési zavarokhoz vezethetnek, ami súlyvesztést eredményezhet.

#3 Túlzott fizikai aktivitás

Nagy intenzitású testmozgás vagy rendszeres sporttevékenység nagyobb kalóriafelhasználást eredményezhet, ami soványsághoz vezethet, ha nem kompenzálják megfelelő ételbevitellel.

#4 Hormonális egyensúlyhiány

Bizonyos hormonális rendellenességek, mint a pajzsmirigy túlműködése vagy a mellékvese rendellenességei általában súlyvesztéssel járnak együtt.

#5 Krónikus betegségek, fertőzések

Krónikus betegségek: emésztőrendszeri problémák, pajzsmirigybetegségek vagy rák, befolyásolhatják az étvágyat, felszívódást vagy anyagcserét, és ezáltal hozzájárulhatnak a soványsághoz.

Krónikus vesebetegség, szívbetegség vagy HIV/AIDS, valamint krónikus fertőzések (például tuberkulózis) súlyvesztést és soványságot okozhatnak.

#6 Gyomor-bélrendszeri problémák

Emésztőrendszeri rendellenességek: krónikus gyulladásos bélbetegségek (pl. Crohn-betegség vagy colitis ulcerosa), malabszorpciós szindróma vagy bélparaziták károsíthatják az emésztőrendszert, csökkenthetik a tápanyagok felszívódását.

#7 Gyógyszerek és kezelések mellékhatásai

Egyes gyógyszerek és kezelések, többek között kemoterápia vagy rákellenes gyógyszerek, étvágycsökkentő hatást, hányingert vagy emésztési zavarokat okozhatnak, ezáltal okoznak súlycsökkenést.

#8 Terhesség és szoptatás

Terhesség és a szoptatás ideje alatt a nők teste nagyobb energiát és tápanyagot igényel a magzat vagy a csecsemő egészséges fejlődéséhez. Ez néhány nőnél súlyvesztést eredményezhet.

#9 Étkezési zavarok

Az étkezési zavarok, például az anorexia nervosa vagy bulimia nervosa, súlyos soványsághoz vezethetnek. Ezek mentális egészségügyi állapotok, amelyeket kóros érzelmi és viselkedéses minták jellemeznek az étkezéssel kapcsolatban. Az egyén tudatosan korlátozza az étkezést, túlzott testmozgást végez, vagy kényszeresen táplálkozik, mindez kóros soványságot eredményez.

Ezt a szándékos koplalással előidézett soványságot több mint 100 éve írták le először és a nyugati világ egyik legnagyobb halálozási rátával (cca. 10%) járó pszichiátriai betegségeként tartják számon. – írja a hazipatika.com

#10 Alkohol- vagy kábítószer függőség

Az alkohol- vagy kábítószer függőség hosszú távon megterheli a májat, károsíthatja az egészséget és súlyvesztéshez vezethet.

 

MILYEN ÉLETMINŐSÉGET BEFOLYÁSOLÓ KIHÍVÁSAI VANNAK A SOVÁNY EMBERNEK?

Képzelj el egy kerti öntöző rendszert, amibe szennyeződés kerül és nem tud eljutni a víz a növényekhez.

Pontosan ez történik a sovány ember testében is. Az alacsony emésztő tűz (agni) miatt nem megfelelő a tápanyag átalakító-kiválasztó rendszer, ami egyrészt tápanyaghiányt okoz, másrészt ama (méreganyagok) halmozódnak fel a szervezet csatornáiban (srotak), ami gátolja helyes működését.

Így az alultápláltság előbb-utóbb tünetek, betegségek kialakulásához, súlyos esetben halálhoz vezet.

Tipikus Vata szimptómák:

 • Tápanyaghiány (mikro-, makro tápanyagok)
 • Álmatlanság
 • Depresszió, szorongás
 • Kimerültség, enerváltság
 • Emésztési bajok, székrekedés, gázképződés a belekben
 • Ingadozó vérnyomás, szív-, keringési zavarok
 • Fül betegségek
 • Ízületi kopás, fájdalmas ízületek
 • Csökkent immunitás
 • Izommerevség
 • Száraz bőr
 • Hajhullás, elvékonyodott, száraz haj

 

MELYEK A SOVÁNYSÁG VESZÉLYEI?

Szív- és érrendszeri szövődmények:

 • A csökkent folyadékfelvétel következtében dehidratáció, mellkasi fájdalom, szívritmuszavar, ingadozó vérnyomás alakulhat ki.

Nőgyógyászati szövődmények:

 • Elmaradhat a menstruáció, valamint terméketlenség is kialakulhat.

Ortopédiai szövődmények:

 • Az ásványi anyagok és a vitaminok hiánya miatt csontritkulás és csonttörések léphetnek fel.

Bőrgyógyászati szövődmények:

 • A vízhiány miatt a bőr száraz, berepedezett, fertőzésekre hajlamosabb.
 • A körmök töredezettek, a haj hullani kezd.

Idegrendszeri problémák:

 • Idegesség, álmatlanság, szorongásos depresszió

Egyéb testi szövődmények:

 • A hiányállapotok miatt fogászati problémák, veseműködési zavarok, pajzsmirigy-működési zavarok is kialakulhatnak.

 

MEGOLDÁS

Vata dosha kibillenése esetén kritikus fontosságú az emésztő tűz (agni) felélesztése, ennek alapja az Ayurvedikus típus szerinti táplálkozás beállítása. Továbbiakban az emésztés javítása történhet gyógynövényekkel, jóga és légző gyakorlatokkal, Partra Potli gyógynövény batyus haskorrekcióval, meleg kezelésekkel.

A lesoványodott ember figyeljen oda, ételei mindig melegek, nedvesek, könnyen emészthetőek legyenek. Éhgyomorra egy evőkanál ghee szépen átolajozza az emésztőrendszerét. Használjon fűszereket, hiszen ezek támogatják az emésztés folyamatát.

A sovány ember általában étvágytalan, nem tud annyit enni, amennyi szükséges lenne a felépüléshez, ezért javasolt számára jó minőségű multivitamin táplálékkiegészítő formájában. A Zinzino Xtend 22-féle létfontosságú vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, teljesen természetes forrásból, ami azt jelenti, hogy olyan természetes alapanyagokból történt a tápanyagok kivonásra, mint az acerolabogyó (a C-vitamin esetében) vagy a hajdina (a különféle B-vitaminok esetében), illetve a természetben előforduló ásványi források, megtartva mindezek egyéb növényi tápanyagait.

Ezenfelül a gyártási folyamathoz szükséges inaktív anyagokat, mint például a csomósodásgátló és a térfogatnövelő szerek (az úgynevezett adalékanyagokat) szintén természetes alternatívákkal vannak kiváltva, például kókuszdióból, rizsből, burgonyából kivonva.

A Zinzino Xtend-et itt tudod megvásárolni.

A soványság veszélyei a rossz emésztés miatt szervezetben felhalmozódott amán (toxinok) alapszanak. A méreganyagok eliminálására és az egyensúly helyreállítására a nagy Panchakarma terápia a legtökéletesebb megoldás.

Alultáplált ember tipikus problémája a testi és mentális instabilitás.

Otthonában vegyen nyugtató, meleg illóolajos fürdőt, végezzen szezám olajos önmasszázst.

Még jobb, ha professzionális, meleg gyógynövény olajos Abhyanga masszázst vesz igénybe, amely egy méregtelenítő, egyensúly helyreállító kezelés, utána gőzkabin segíti a méreganyagok kiizzadását, a szervezet megújulását.

Álmatlanság, depresszió, szorongás, kimerültség esetén is elengedhetetlen problémaspecifikusan az alkatnak megfelelő étrend összeállítása. A típusnak megfelelő jóga, légző-, meditációs gyakorlatok az idegrendszeri problémákat nagy mértékben enyhítik, ezáltal az emésztés is javul. Shirodara és Abhyanga kezelés óriási megváltást hozhat!

Idegrendszeri panaszokra, alvási nehézségekre, a pszichológiai funkcióik javítására a sáfrány kivonatot tartalmazó Zinzino Viva étrendkiegészítő felszabadító megoldást nyújt. A sáfrány kivonatot tartalmazó Vivát Ide kattintva tudod megvásárolni.

 

Az egyensúly helyreállásához türelemre, kitartásra és következetes, helyes életmódra van szükség.

Amennyiben úgy érzed, elérkezett az idő, hogy javíts az állapotodon, otthonod kényelmében tudod megtenni. Görgess lejjebb…

 

Írta: Németh Orsolya

 

Forrás:

https://www.zinzino.com

https://shathayu.com/blog/weight-gain-sutra/

https://www.hazipatika.com/betegsegek_a_z/koros_sovanysag

Foglalj időpontot egy ingyenes és kötetlen telefonos konzultációra, ahol felmérem az állapotodat és felvázolom a személyre szabott megoldási lehetőséget.

A maximum 30 perces telefonos konzultáció teljesen ingyenes és semmilyen kötelezettséggel nem jár.

Ez a 30 perc kizárólag Rólad szól, a Te problémáidat vizsgáljuk meg közelebbről.

Ha a konzultáció során úgy látom, tudunk együttműködni, akkor felvázolom a lehetőségeket az állapotod javítása érdekében.

A konzultáció regisztrációhoz kötött. Az időpontfoglalás után e-mailedre küldött kérdőív válaszai alapján készülök fel a beszélgetésre.

A konzultáció azért ingyenes, hogy el tudjam dönteni beletartozol-e a kompetenciámba. (ha nem, átirányítalak egy másik szakemberhez).

IDŐPONTFOGLALÁS INGYENES KONZULTÁCIÓRA ► Kérem, az időpontfoglaláshoz töltsd ki az űrlapot és az utána lévő kérdőívet!

Kattints a gombra

GDPR

13 + 10 =