Hogyan fékezd meg a depressziót és a menopauza más misztikus tüneteit?

— Nem tudsz valamit hőhullámok ellen?

— Persze, hogy tudok 😊

 

Elmész egy előadásra leülsz, leveszed a felsődet mert elönt a forróság, kis idő múlva fázol és már vissza is húzod magadra és ez így megy folyamatosan.

 

A kérdés a változókori hőhullámokra vonatkozott, ezért ebben a bejegyzésében az alapoktól kezdve, hogy mindent megérts, részletesen azt bontom ki, milyen ismert és kevéssé ismert árnyoldalai vannak eme időszaknak és milyen alternatív, természetes megoldások jöhetnek szóba.

MENOPAUZA ÉS A DEPRESSZIÓ

 

Álljon itt egy figyelemfelkeltő tragikus véget érő történet, a híres írónő, Virginia Woolfról, aki a menopauza tüneteivel és hatásaival küzdött életének késői szakaszában.

 

Virginia Woolf, aki a 20. század egyik legjelentősebb írónőjeként, nagyon érzékeny volt az életében zajló változásokra, különösen a menopauzával járó fizikai és mentális hatásokra. Már a menopauza kezdetén pszichológiai zavar és depresszió jelentkezett nála.A menopauza időszakában Virginia Woolf súlyosabb depressziós epizódokat élt át. Érzelmi ingadozások, hangulatváltozások és fizikai tünetek súlyosbították állapotát. Ebben az időszakban munkája nehezítetté vált, és problémája miatt gyakran elszigetelődött.

 

Sajnos, a menopauza okozta nehézségek és a vele járó instabil mentális állapot hozzájárult ahhoz, hogy később, 1941-ben, öngyilkosságot kövessen el.

 

Virginia Woolf esete arra emlékeztet bennünket, hogy a menopauza nemcsak fizikai tünetekkel járhat, hanem komoly hatással lehet az egyén mentális egészségére is. Története hangsúlyozza a menopauza alatti pszichológiai támogatás, megértés és megfelelő kezelés fontosságát.

 

Bár az írónő esete tragikus volt, az ő története is hozzájárult ahhoz, hogy felhívják a figyelmet a menopauza során jelentkező nehézségekre, és segítsék az nőket a változókor kihívásaival való megküzdésben.

 

HA ELMÚLTÁL 40

Figyelj, mert ebben a cikkben összeszedtem rengeteg tudást, ami segíti a megértést és egyben mentőövül szolgálhat.

 

Habár ezt a periódust megbecsült, dédelgetett, ünnepelt állomásnak kellene megélni, amely a női létezés természetes része, mégis ez az életszakasz számos fizikai és érzelmi változással járhat, melyek közül vannak jól ismertek és olyanok, amit kevésbé társítunk vele.

 

A MENOPAUZA HÁROM FŐ SZAKASZA

PERIMENOPAUZA: Ez a menopauza előtti időszak, amely általában a tünetek megjelenésével kezdődik és a menopauza megérkezéséig, általában 4-8 évig tart, de ez egyénenként változhat. A petefészkek ösztrogén- és progeszterontermelése fokozatosan csökken, ami változatos tüneteket okozhat, például hőhullámokat, alvászavarokat, hangulatingadozásokat és menstruációs rendellenességeket.

MENOPAUZA: A menopauza hivatalosan akkor következik be, amikor a menstruációs ciklus egy éven át megszűnik. Ez egy jelentős változás, és átlagosan 45 és 55 év között jelentkezik. Ebben az időszakban a petefészkek teljesen abbahagyják az ösztrogén és a progeszteron termelését.

POSZTMENOPAUZA: A menopauza utáni időszak. Ebben az időszakban a menopauza tünetei továbbra is jelen lehetnek, bár gyakran enyhülnek vagy megszűnnek. Fontos megjegyezni, hogy a posztmenopauza során a csontsűrűség csökkenése és a szívbetegségek kockázata továbbra is fennállhat, ezért különösen figyelj oda az életmódodra!

 

Ezek a menopauza fő szakaszai, de minden nő egyedi és eltérő módon tapasztalja meg ezeket a változásokat. Fontos, hogy figyelj oda magadra és kövesd figyelemmel az egészségi állapotodat!

 

 

VÁLTOZÓKOR GYAKORI, JÓL ISMERT KIHÍVÁSAI

HORMONÁLIS VÁLTOZÁSOK: A menopauza fő oka a petefészkekben csökkenő ösztrogén és progeszteron termelődése, a vata dosha (levegő-tér elem) emelkedése és a pitta dosha (tűz-víz elem) kibillenése. Ez számos tünetet eredményezhet – ami lehet Te is tapasztalsz – mint például

 

 • hőhullámok
 • éjszakai izzadás
 • alvászavarok
 • hangulatingadozások
 • szorongás, depresszió

 

HŐHULLÁMOK ÉS IZZADÁS: Ezek a leggyakoribb tünetek. Hőhullámok esetén hirtelen forróságérzet, verejtékezés, szapora szívverés jelentkezhet, ami kellemetlenséget okozhat.

 

ALVÁSZAVAROK: A végsőkig kikészíthetnek az alvási nehézségek, éjszakai izzadás és álmatlanság. Vagy nem tudsz elaludni, vagy éjszaka kimelegszel, felébredsz, minta már reggel lenne, vagy az elalvás és átalvási nehézség együtt szövetkezik ellened.

 

HANGULATINGADOZÁSOK: A hormonális változások kihatnak a hangulatra, amelyek a stressztől a szorongásig vagy akár depresszióig terjedhetnek.

 

SZEXUÁLIS PROBLÉMÁK: A hüvely szárazsága és a libidó csökkenése gyakori jelenség lehet, ami kellemetlenséget és a szexuális élet nehézségeit hozza magával.

 

CSONTOK EGÉSZSÉGÉNEK VÁLTOZÁSA: Az ösztrogén hanyatlása, a vata dosha (levegő-tér elem) emelkedése csökkentheti a csontsűrűséget és növelheti a csontritkulás kockázatát.

 

KOGNITÍV VÁLTOZÁSOK: Néhány nő észreveheti a memória és a koncentráció változásait, bár ezek a változások általában enyhék és átmenetiek.

 

SZÍV- ÉS ÉRRENDSZERI PROBLÉMÁK: A hormonális változások növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

 

Ezek a tünetek jelentősen befolyásolhatják a mindennapi életet és a nők fizikai, mentális és érzelmi egészségét.

 

Fontos a szakemberrel való konzultáció és kezelési lehetőségek megbeszélése, mivel minden nő tünetei és szükségletei mások lehetnek. Sok nő talál enyhülést a tünetekre természetes módszerekkel, életmódbeli változtatásokkal, táplálkozással és relaxációs technikákkal.

 

VÁLTOZÓKORHOZ KAPCSOLÓDÓ TOVÁBBI TÜNETEK

Menopauza alatt folyamatosan növekednek a vata dosha levegős, száraz minőségei, és elviselhetetlenné válhat a pitta dosha tűz minősége.

 

Mit jelent ez a gyakorlatban?

A levegő kiszárítja a talajt, az szikessé válik és nem lesz képes életben maradni a növény — Vata minőség (száraz bőr, csontritkulás, stb.)

 

A tűz éltet és pusztít. Mellette melegedhetünk és ebédet főzhetünk rajta, de ugyanakkor meg is égethetjük magunkat vagy elégetjük az ételünket — Pitta minőség (hőhullámok, gyulladás, stb.)

 

A föld elem minőségét a forró vízbe szórt rizs esete szemlélteti a legjobban, ami felveszi a vizet, ezáltal növekedik a térfogata, tömege — Kapha minőség (elhízás, koleszterin, stb.)

 

Ugyanígy van a szervezetben is. Nem mindegy melyik elemből mennyi van jelen.

 

Menstruáció kiegyensúlyozza a pittát (tűz), általa távozik az ama (toxinok) a szervezetből. A havivérzés elmaradásával a hő és az ama bennreked a testben.

Az okos szervezeted igyekszik megszabadulni a felesleges hőtől, ezért hőhullámok, izzadás, könny, bőrön, nyelven véres hólyagok, stb. formájában akar tőle megszabadulni.

 

Továbbá a túlzott hő gyomorégést, refluxot, magas vérnyomást, szív-, bőrbetegséget vagy gyulladást okozhat.

 

Ebben az életkorban hajlamos mindhárom dosha; vata (levegő-tér elem), pitta (tűz-víz elem), kapha (föld-víz elem) kibillenni az egyensúlyából, csökken az immunitás (ojas), ami kálváriák egész sorát indíthatja el. Az ojas-ról (életerő, energia, immunitás) ITT olvashatsz bővebben.

 

AZ AYURVEDA DOSHA ELMÉLETE

„Mi az, hogy dosha?” Egy orvos kérdezte meg tőlem először, amit nem is olyan könnyű elmagyarázni.

 

A „dosha” fogalma az indiai ayurvedikus gyógyászatban gyökerezik. Az ayurvéda egy ősi indiai gyógyító rendszer, az élet tudománya. /Ayur = élet, veda = tudás/

 

A doshák az ayurvéda szerint a három alapvető testi-mentális típus, melyek az egyén egyedi fizikai és mentális jellemzőit meghatározzák. Minden doshához két elem, illetve azok minőségei tartoznak az ötből (föld, víz, tűz, levegő, éter).

 

Minden ember hordozza mindhárom dosha minőségeit, mert valamennyi minőség szükséges az élethez, de a rá jellemző egyedi összetételben.

 

VATA (levegő + tér elem): A vata dosha az anyagcserét és az idegrendszert uralja. A vata típusú egyén általában könnyű testalkatú, kreatív, nyitott, azonban, ha túlsúlyba kerül, könnyen kimerülhet, és hajlamos lehet száraz bőrre vagy emésztési, idegrendszeri problémákra.

 

PITTA (tűz + víz elem): A pitta dosha a testhőmérsékletet, az emésztést és az anyagcserét szabályozza. A pitta típusú személy általában célorientált, versengő, jó az emésztése, pitta dominancia esetén hajlamos lehet irritációra, gyomorégésre vagy gyulladásos problémákra.

 

KAPHA (föld + víz elem): A kapha dosha az állóképességet, stabilitást és szerkezetet irányítja. A kapha típusú egyén általában erős testalkatú, nyugodt, stabil, kibillenése esetén hajlamos lehet elhízásra, túlzott fáradtságra vagy lassúságra, lomhaságra.

 

Az ayurveda az egyensúly megőrzésére törekszik a doshák között, az étrend, az életmód, a gyógynövények, panchakarma kezelések, jóga és a meditáció segítségével.

 

Fontos azonban megjegyezni, hogy az ayurvéda komplex rendszer, így a legjobb eredmények elérése érdekében érdemes szakember segítségét kérni az ayurvéda területén.

 

 

A TÜNETEK UTALNAK A DOSHÁK EGYENSÚLYHIÁNYÁRA

 

VATA típusra jellemző tünetek:

 • álmatlanság
 • aggodalom
 • szorongásos depresszió
 • idegesség
 • csökkent koncentráció, feledékenység
 • alultápláltság
 • letargia
 • száraz bőr, szem, haj, köröm
 • székrekedés
 • puffadás, gázképződés
 • néha túl erős vérzés, néha pecsételő
 • csontritkulás

 

PITTA típusra jellemző tünetek:

 • harag, düh, irritáltság
 • hirtelen hangulatváltozások
 • hőhullámok
 • erős vérzés
 • bőrbetegségek
 • versenyhajlam
 • magas vérnyomás
 • szívbetegségek
 • gyulladások

 

KAPHA típusra jellemző tünetek:

 • elhízás
 • elnehezülés
 • tompaság
 • bőr ragacsosság, nyálkahártya nedvesség
 • székrekedés
 • aluszékonyság

 

ENYHÜLÉS, MEGOLDÁS 6 PONTBAN

#1  Vegetatív idegrendszer kiegyensúlyozása

A vegetatív idegrendszer – amely magában foglalja a szimpatikus és a paraszimpatikus idegrendszert – fontos szerepet játszik a menopauza idején, mivel az ösztrogén és a progeszteron csökkenése hatással van az idegrendszer működésére és az egyensúlyára.

 

Hőszabályozás: A szimpatikus idegrendszer felelős a test hőmérsékletének szabályozásáért. A menopauza alatt jelentkező hőhullámok és éjszakai izzadások gyakran az idegrendszer egyensúlyának változásából (vata dosha) erednek.

 

Stresszreakció: A stressz reakció hatással van az adrenalin és a kortizol szintjére (stressz hormonok) és szimpatikus idegrendszeri hatást vált ki. A menopauza idején a hormonális változások növelhetik a stressz és szorongás szintjét.

 

Pihenés és emésztés: A paraszimpatikus idegrendszer aktiválódik, amikor a test pihen vagy emésztést végez. A menopauza során a változások befolyásolhatják az emésztést és az alvást.

 

Az egyensúly hiánya ezekben az idegrendszeri funkciókban hozzájárulhat a menopauza tüneteihez, például a hőhullámokhoz, alvászavarokhoz vagy emésztési problémákhoz.

Az idegrendszer egyensúlyának fenntartása segíthet enyhíteni ezeket a tüneteket és javítani az életminőséget a menopauza idején.

Meditáció, légzőgyakorlatok, relaxációs technikák és rendszeres testmozgás, panchakarma kezelések (abhyanga masszázs, shirodara) mind olyan módszerek lehetnek, amelyek segíthetnek az idegrendszer egyensúlyának megőrzésében és a menopauza idején fellépő tünetek enyhítésében.

 

Fontos azonban az egyedi szükségletek és tünetek alapján személyre szabott kezelési módszerek alkalmazása.

 

#2  Emésztés javítása

Az idő előrehaladtával csökken az emésztés tüze (agni), és több okból is fontos lehet az emésztés javítása:

Hormonális változások: A hormonális változások hatással lehetnek az emésztőrendszerre is, ami emésztési problémákat, például gyomorégést, puffadást vagy székrekedést eredményezhet.

 

Anyagcsere lassulása: A menopauza során a nők anyagcseréje lassulhat, ami megnehezítheti az emésztést és a normális bélmozgást.

 

Életmódváltozások: A menopauza idején az életmód változhat, és ez befolyásolhatja az emésztést. Például a változó hormonális egyensúly és a stressz hatással lehet az étkezési szokásokra és az emésztőrendszerre.

 

Táplálkozási változások: Fontos, hogy a menopauza idején olyan táplálkozási szokásokat tartsunk fenn, amelyek támogatják az egészséges emésztést. A rostban gazdag étrend, megfelelő mennyiségű víz fogyasztása és az egészséges zsírok bevitelének növelése segíthet az emésztés javításában.

 

Élelmi rostban gazdag étel fogyasztása (bab, lencse, káposzta) gázképződést okozhat, ezért a Zinobiotic+ teljesen természetes rostkészítménnyel – ITT nézheted meg támogasd a bélmozgásokat és a jótékony bélbaktériumokat.

 

Az emésztés javításának alapja, hogy ismerd a testi-mentális típusodat és annak megfelelően építsd fel az étrendedet, életmódodat, ez segíthet csökkenteni a kellemetlen tüneteket, mint például a alvás-, hangulati zavar, depresszió, hőhullámok, puffadás vagy a gyomorégés.

 

Rendszeres testmozgás, jóga, megfelelő hidratáció, egészséges étrend és stresszcsökkentő technikák alkalmazása, haskorrekciós masszázs mind olyan módszerek lehetnek, amelyek segítenek az emésztés javításában a menopauza idején.

 

#3  Vitaminok, ásványi anyagok pótlása

 

A változó korban lévő nők szervezetének egyensúlyban tartása és egészségének támogatása érdekében számos mikrotápanyag fontos lehet.

 

D vitamin:

A D-vitamin kulcsfontosságú szerepet játszik a szervezet számos biológiai folyamatában, és a menopauza alatt különösen fontos. Itt van néhány ok, amiért a D-vitamin pótlása fontos lehet a menopauza időszakában:Csonttömeg és csonterősítés: A D-vitamin nélkülözhetetlen az egészséges csontok és fogak kialakulásához, valamint a csontok ásványianyag-tartalmának megőrzéséhez. A menopauza idején a csontveszteség kockázata nő, és a D-vitamin hiánya hozzájárulhat a csontritkulás kialakulásához.

 

Izomműködés: A D-vitamin szerepet játszik az izomfunkcióban, és segíthet megelőzni az izomgyengeséget és az esetleges csontritkulással összefüggő töréseket.

Hangulat és mentális egészség: A D-vitamin fontos szereplő a hangulat szabályozásában. A menopauza idején a hormonális változásokhoz kapcsolódóan az érzelmi változások és a depresszió kockázata növekedhet, de a D-vitamin hozzájárulhat a mentális egészség fenntartásához.

 

Immunrendszer támogatása: A D-vitamin szerepet játszik az immunrendszer megfelelő működésében. A menopauza idején az immunrendszer gyengülhet, és a D-vitamin segíthet a szervezet védekezőképességének fenntartásában.

 

A menopauza alatt a nők hajlamosabbak lehetnek a D-vitamin hiányra, részben azáltal, hogy kevesebb napfénynek vannak kitéve, és a bőr kevésbé képes D-vitamint termelni. A D-vitamin pótlása étrend-kiegészítők vagy D-vitaminban gazdag élelmiszerek (például hal, tojás) formájában segíthet fenntartani a megfelelő D-vitamin szintet a szervezetben.

 

Magas minőségű, organikus Zinoshine+ D vitamin és széles spektrumú magnézium táplálékkiegészítőről ITT tudsz meg többet.

Kalcium:

Fontosak a csonterősítéshez és a csontritkulás kockázatának csökkentéséhez. A változókorban a csontritkulás kockázata nő, így a megfelelő kalciumbevitel és a D-vitamin segíthet a csontok egészségének megőrzésében.

 

Magnézium:

Szerepet játszik az izmok és idegek megfelelő működésében, valamint a csontok egészségének fenntartásában. A változókorban a hormonális változások miatt az alvászavarok, izomgörcsök kialakulása gyakoribb lehet, és a magnézium hozzájárulhat az ilyen tünetek enyhítéséhez.

 

B-vitaminok:

Különösen a B6, B9 (folsav) és B12 vitamin fontos lehet a hangulat stabilitásának fenntartásában és az idegrendszer egészségében. A menopauza alatt az érzelmi ingadozások és a hangulati változások gyakoribbak lehetnek, és ezek a B-vitaminok segíthetnek az ilyen tünetek enyhítésében.

 

E-vitamin:

Antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik, és segíthet a menopauzához kapcsolódó bőrszárazság enyhítésében, valamint az immunrendszer támogatásában.

 

Vas:

A változó korban a menstruáció megszűnése miatt a vasigény csökkenhet. Fontos azonban megfelelő mennyiségű vas bevitelének biztosítása, hogy megelőzzük a vérszegénységet és az alacsony vas szintből adódó tüneteket, mint például a fáradtság vagy a szédülés.

 

A testi-mentális típusnak megfelelő étrend, a tálpálék változatos összetétele és az egészséges életmód fenntartása kulcsfontosságú a változó korban lévő nők számára.

 

GMP minősítésű, természetes forrásokból nyert, prémium minőségű:

 • Zinoshine+ D vitamin és széles spektrumú magnézium ITT,
 • Xtend immunerősítő multivitamin ITT 
 • Xtend+ vegan immunerősítő multivitamin ITT érhető el.

 

#4  Egészséges zsírok

A megfelelő zsírok beépítése az étrendbe különösen fontos a menopauza idején.

 

Bizonyos típusú zsírok támogathatják az egészséget és csökkenthetnek egyes tüneteket. Íme néhány egészséges zsírforrás, amelyeket érdemes beilleszteni az étrendbe:

 

Tengeri halak: Lazac, tonhal, hering és makréla például kiváló omega-3 zsírsavak forrásai. Az omega-3 zsírsavak gyulladáscsökkentő hatásúak és segíthetnek az érrendszer egészségének fenntartásában.

 

Habár a tengeri halak kiváló forrásai az omega-3 zsírsavaknak és más fontos tápanyagoknak, azonban néhány fajnak magasabb a higanytartalma is. A higany természetes ásvány, és a halakban található. A fő probléma akkor jelentkezik, amikor a halak higanytartalma a megengedettnél magasabb szintre emelkedik.

 

A higany az emberi szervezetben felhalmozódhat, és magasabb szintjei károsak lehetnek az idegrendszerre.

 

A nagyobb tengeri halak, például a tonhal, a hering, a makréla vagy a lazac, hosszabb ideig élnek, és ezáltal több idő alatt veszik fel a környezetükből a higanyt, ami miatt magasabb higanytartalmúak lehetnek.Javasolt olyan halakat fogyasztani, mint a lazac, a hering vagy a szardínia, amelyeknek alacsonyabb a higanytartalma, és így kevésbé jelentenek egészségügyi kockázatot.

 

Az egészséges táplálkozás részeként a tengeri halak rendkívül hasznosak lehetnek az omega-3 zsírsavak miatt. Azonban fontos figyelembe venni a higanytartalmat, és az ajánlások szerint mérsékelten fogyasztani azokat a halakat, amelyek potenciálisan magas higanytartalommal bírnak.

 

Zinzino BalanceOil: A tengeri halak omega 3 zsírsav és az olivaolaj polifenol együttes hatásaként az értékes tápanyagok hatékonyabban épülnek be a szervezetbe, mint a polifenolt nem tartalmazó omega 3 készítményekből.

 

A mélytengeri halakból körültekintő eljárással kivonták a higanyt, így biztonságos és magas minőségű, GMP minősítésű omega 3 BalanceOil-hoz ITT  juthatsz, ami kitűnő minőségét igazolva organikus eredetű D vitamint is tartalmaz egyben. Agy, szív, erek, idegrendszer, immunrendszer, szem, csontok támogatásáért, gyulladások ellen.

 

Magvak és magvakból készült olajok: Magvak, például lenmag, chia magok vagy dió gazdag forrásai az omega-3 zsírsavaknak. Az ilyen típusú zsírok segíthetnek csökkenteni a gyulladást és támogatják az egészséges szív- és érrendszer működését.

 

Olívaolaj: Kiváló minőségű olívaolajban található egyszeresen telítetlen zsírsavak segíthetnek csökkenteni a szívbetegség kockázatát és hozzájárulhatnak az egészséges koleszterinszint fenntartásához.

 

Avokádó: Az avokádó jó forrása az egészséges zsíroknak, például az omega-9 zsírsavaknak, amelyek fontosak az agy és az idegrendszer megfelelő működéséhez.

 

Az egészséges zsírok beépítése az étrendbe segíthet csökkenteni az érrendszeri betegségek kockázatát, támogathatja az idegrendszert, és általánosságban javíthatja az egészséget és a jóllétet a menopauza idején.

 

 

#4  Adaptogén gyógynövények

Az adaptogén gyógynövények olyan növények, amelyek segítik a szervezet alkalmazkodóképességét a stresszel és a környezeti változásokkal szemben. Ezek a növények segíthetnek csökkenteni a stressz hatásait és támogathatják az általános egészséget a változó korban lévő nők számára.

 

Sáfrány: A sáfrányt nem sorolják szigorúan az adaptogén gyógynövények közé, azonban a sáfrány rendelkezik bizonyos tulajdonságokkal, amelyek hasonlítanak az adaptogén növények hatásaihoz.

 

A sáfrányt hagyományosan a hangulatjavító, stresszcsökkentő, libidó növelő tulajdonságai miatt használták. Kísérletek azt mutatják, hogy a sáfrány csökkentheti a szorongást és a depressziót, valamint javíthatja a hangulatot. Ezenkívül kiderült, hogy hatékony a stressz okozta szorongás és feszültség csökkentésében.

 

GMP minősítésű, szabadalmaztatott Viva + Affron® márkanevű szabványosított és a szabadalmaztatott, tiszta, prémium minőségű, spanyol sáfránybibe-kivonatot tartalmazó készítményről ITT tudsz meg többet.

 

Ashwagandha: Ez a gyógynövény híres a stressz csökkentésére és a mentális éberség növelésére. Segíthet csökkenteni a szorongást és javítani az alvást.

 

Rhodiola: Kiemelkedően hatékony a stressz és a fáradtság elleni küzdelemben. Támogatja a szellemi teljesítményt és az energiaszintet.

 

Ginzeng: Segíthet növelni az energia szintet és javíthatja a stresszkezelést. Általánosan támogatja az immunrendszert és az egészséget.

 

Tulsi (szent bazsalikom): Az ayurveda egyik Jolly Joker gyógynövénye. Enyhe nyugtató hatása van, segíthet a stressz csökkentésében és az idegrendszer támogatásában.

 

Shatavari: Használják a hormonális egyensúly támogatására és a menopauza tüneteinek enyhítésére.

 

Fontos azonban megjegyezni, hogy minden szervezet más, és az egyéni reakciók eltérőek lehetnek. Ajánlott szakemberrel konzultálni az adaptogén gyógynövények alkalmazása előtt, különösen, ha valamilyen krónikus egészségügyi állapot vagy rendellenesség áll fenn.

 

#5  Toxinok eltávolítása a szervezetből

Az ayurvéda az ősi indiai gyógyászat egyik alapvető terápiás módszere a Panchakarma, amely egy mélyreható tisztító és méregtelenítő eljárás.

 

Panchakarma módszerei doshától függően: abhyanga masszázs, udvartana masszázs, swedana gőzkabin, shirodara (gyógyolaj csorgatása a harmadik szem csakrára), basti (beöntés), virechana (hashajtás), vamana (hánytatás), raktamokshana (vércsapolás), nasya (orrcseppentés).

 

A Panchakarma alkalmazása az ayurvéda szerint segít az egyensúly helyreállításában a testben és az elmében is. A menopauza idején, amikor a hormonális változások jelentős hatással lehetnek a testre és az érzelmi állapotra is, a Panchakarma tisztító hatása támogatja az egyensúly helyreállításában.

Ez az eljárás eltávolítja a toxinokat, amelyek felhalmozódhatnak a változókor idején a szervezetben. Ezáltal támogathatja a hormonális egyensúly helyreállítását és az általános egészséget a menopauza alatt.

 

Az blog bejegyzés általános, tájékoztató jellegű, nem helyettesíti a megfelelő orvosi diagnózist és kezelést! Súlyos depresszió szuicid gondolatokkal járhat, mindenképp orvosi kezelést igényel! Enyhe vagy közepes depresszió estén hatásosak lehetnek az alternatív módszerek.

Mindig kérd ki orvos, természetgyógyász, dietetikus vagy más egészségügyi szakember tanácsát az állapotodról, mielőtt bármilyen diétába, étrend-kiegészítő szedésbe, fitnesz- vagy egyéb egészségügyi programba belevágnál.

 

Lefoglalom az időpontomat a 30 perces ingyenes állapotfelmérésre.

Akció!

Viva+

Original price was: 14 508 Ft.Current price is: 12 900 Ft.

A sáfrány kivonata a stressz csökkentésére, a hangulat és a pszichológiai funkciók...

Akció!

BalanceOil 100 ml

Original price was: 8 866 Ft.Current price is: 6 900 Ft.

Omega 3 (EPA+DHA) - Előnyös szinteket hoz létre a koleszterin, a szív és az agy...

Akció!

ZinoBiotic+

Original price was: 15 314 Ft.Current price is: 13 900 Ft.

Támogatja a vastagbélben a jótékony baktériumok elszaporodását...

Akció!

Xtend

Original price was: 15 314 Ft.Current price is: 13 900 Ft.

Organikus immunerősítő, 23 nélkülözhetetlen vitamint és ásványi anyagot...

Foglalj időpontot egy ingyenes és kötetlen telefonos konzultációra, ahol felmérem az állapotodat és felvázolom a személyre szabott megoldási lehetőséget.

A maximum 30 perces telefonos konzultáció teljesen ingyenes és semmilyen kötelezettséggel nem jár.

Ez a 30 perc kizárólag Rólad szól, a Te problémáidat vizsgáljuk meg közelebbről.

Ha a konzultáció során úgy látom, tudunk együttműködni, akkor felvázolom a lehetőségeket az állapotod javítása érdekében.

A konzultáció regisztrációhoz kötött. Az időpontfoglalás után e-mailedre küldött kérdőív válaszai alapján készülök fel a beszélgetésre.

A konzultáció azért ingyenes, hogy el tudjam dönteni beletartozol-e a kompetenciámba. (ha nem, átirányítalak egy másik szakemberhez).

IDŐPONTFOGLALÁS INGYENES KONZULTÁCIÓRA ► Kérem, az időpontfoglaláshoz töltsd ki az űrlapot és az utána lévő kérdőívet!

Kattints a gombra

GDPR

7 + 15 =